top of page

Med mye poetisk kraft

Hovedtema: Fabel, miljø, filosofi

 

Hvis man er veldig redd for bomber, blir kanskje alt rundt som faller ned fra himmelen til en bombe? To små fugler klarer ikke alltid å heve nebbet og få oversikt når deres verden er truet, men de gjør så godt de kan for å sikre trygghet og sjelefred.

Eli Hovdenak: Poff

Bildebok for barn

Ena forlag

Handling:

Eli Hovdenaks fugler er for mange et velkjent motiv, og i denne boken får de navnene Bettina og Bertil. De bor i en surrealistisk verden av trehus og vassdrag, og på kanotur finner de en mystisk rund ting som har falt ned og «lå og duppa på en dott borti krattet». Er det kanskje en bombe? En planet? Eller noe helt annet? Den må bort, av hensyn til nabolaget, og de to strever i vei med en misjon de mener er riktig. Leseren bys et nesten guddommelig perspektiv, fortellingen åpner seg på mange plan, og kan inspirere til både ettertanke og filosofiske samtaler. Teksten består stort sett av dialoger, farget av spørsmål uten svar, og lavmælte diskusjoner om ting ingen helt kan vite. Fortellingen oppleves som varm og nær, med mye poetisk kraft, men ikke helt ferdigredigert.

UDISKUTABEL KVALITET: Eli Hovdenak (foto: Ena Forlag)

 

Illustrasjon:

Vannløselige fargestifter og akvareller skaper en stemning av skodde og dis. Selv hovedfigurenes linjer, helst i ultramarin, er ofte utflytende. Illustrasjonene skaper en følelse av at alt smelter eller renner sammen til et harmonisk hele, noe som forsterker historiens essens. Men selv om den kunstneriske kvaliteten er udiskutabel, kan bildene skape en negativ monotoni i selve fortellingen.

            MAY GRETHE LERUM

Publisert på bok365.no 2.november 2017

bottom of page