top of page

Fugler på tur Eli Hovdenak

 

Forfatter: Maya Troberg, Djuve

 

Eli Hovdenaks bildebok om to fugler som mistolker alt de ser,

gjør den lille leseren overlegen.

«Øya» Cappelen Damm Alder: 3-9

 

Morsom, fantasifull og en lyst for øyet

 

 

Bildekunstner Eli Hovdenak har en rekke utsmykningsoppdrag

på merittlista, og er kjent for både grafikk og akvareller.

Hun har tidligere illustrert Margrethe Munthe, og debuterer nå

med «Øya», der hun står for både for tekst og illustrasjoner.

 

 

Boka er blitt en bildeskjønn og lett surrealistisk fortelling om to godlynte fugler av uklar opprinnelse.

 

 

Bettina og Bertil er ender. Eller måker. De drar ut for å fiske i kano, og historiens grunnprinsipp er hvordan de hele tiden misforstår og mistolker det de ser. «Ikke et fjordsvin å se», utbryter de tilfredse idet turen starter, mens utallige grisetryner stikker opp i havet rundt dem. Et havmonster ikke helt ulikt Kittelsens nøkken tolkes som flyterusk, og da tegningene viser at de havner i et gigantisk krokodillegap, er de i sum ganske fornøyde med å befinne seg i en spennende grotte. De har ikke anlegg for å se mørkt på livet, disse to.

 

 

Denne doble kommunikasjonen der bilde og tekst strider mot hverandre, har flere effekter. Den appellerer til barnets kritiske sans og gjør den lille leseren overlegen. Han ser jo at de godlynte dyra mistolker alt. Han kan korrigere! Og ikke minst er misforholdet mellom tekst og bilder gøyalt. Fuglene framstår ikke som de skarpeste.

 

 

Da de havner i krokodillens mage går kommunikasjonen slik: «Ble det ikke mørkere? Da kan vi bruke lykta, Bettina. Så praktisk. Vi har ikke lykt, Bertil. Enda bedre, Bettina. Skumringstur på vår egen øy.» De bestemmer seg for å sjekke ekkoet når de først er der: «Hallo! Hallo? Ikke svar du da, Bettina.»

 

 

Teksten fungerer fint, skjønt noen floskler følger med. Design og typografi kunne vært mer spennende.

 

 

Dobbeltoppslagene holdes i grønn- og blåtoner med innslag av detaljer i sterke farger, og introduserer fantasidyr som havelefanter og andre besynderlige skapninger.

 

 

Visuelt er dette en herlig bildebok med mye humor. Leseren gleder seg over fuglene i gul kano der de undrer ute på et stort grønt hav: «Jeg er våt på beina, Bettina. Det er vann oppi båten.» Og to stykk forbauset fugl på neste side: «Hvor kom det fra?»

 

DAGBLADET WEEKEND 03.01.2015

bottom of page