top of page

Omtale i Vårt Land 

Leken trygghet -Morsomt mellom himmel og jord

 

Under overflaten:Det stråler trygghet og tillitsfull livskunst av den

nye bildeboken til Eli Hovdenak.

 

Marianne Lystrup

 

 

Tryggheten bunner ikke i fravær av fare, det skal jeg hilse å si. Det handler om hvordan det kan gåbra tross alle farer. Og det er vel slik i livet formange av oss: Vi lever farefullt, men de flestefarene vet vi

ikke om, og dessuten går det som regel bra.

 

 

Bertil og Bettina er to skapninger av ubestemmelig art. De skyver en liten båt fra land og legger i vei på fisketur. Det er stille og fint på fjorden, men det er oppå. For under overflaten lurer diverse­ mer eller mindre gjenkjennelige vesener. Dette kunne blitt fryktelig skummelt, men slik har ikke Hovdenak villet det. Vesenene er ikke skremmende, bare forunderlige, for vi ser dem gjennom Bertil og Bettinas tillitsfulle, nysgjerrige og lekne blikk. Selv det å bli spist av en krokodille, går så fint så.

 

 

Denne måten å forholde seg til sånt som åpenbart kunne bli oppfattet som farlig eller i hvert fall utrivelig på, er selve geni­streken i fortellingen. Stemningen er fornøyd og glad gjennom hele boken. Slik viser den vei til positiv livsinnstilling og frigjør krefter.

 

 

Deilig sjanglete. Bildene er antakelig akvareller, skjønt i vår datatid, kan man jo aldri vite sikkert. I alle fall er de med sine diffuse konturer og bleke farger ypperlige til å skildre denne historien. Hovedfigurene er trukket opp med noen deilig sjanglete streker, og alt sammen bidrar til å åpne opp våre øyne for sånt som ikke umiddelbart er klart og lett å forstå.

 

 

At det er en bildekunstner som her har laget bok, er åpenbart. Teksten er minimal. Men de få setningene som er her, er usedvanlig velvalgte. Sammen med bildene utgjør de en helhet som det er en fryd å følge.

 

 

Luftig heisatur. Vennene kommer hjem fra turen uten fisk, men som Bertil så treffende bemerker under en luftig heisatur etter møtet med krokodillen: «Det er mer mellom himmel og jord enn fisk, Bettina.». Så sant så sant. Denne boken viser oss at det er skikkelig mye mellom himmel og jord. Og at det er morsomt å boltre seg der.

 

VÅRT LAND 05.01.2015

Flere omtaler

bottom of page